dimecres, 22 de juliol del 2009

Els enigmes de l’estiu (de nivell avançat)

Més val que no ens hi fem mala sang, que la calor apreta. Si ens avorrim en la canícula estival sempre podem mirar de resoldre alguns enigmes de nivell. N’hi ha per a tots.

Enigma per a matemàtics:

Com es pot repartir una quantitat entre parts, de tal manera que totes les parts en rebin per sobre de la mitjana?

Enigma per a politòlegs:

Com és que el govern dedica més esforços a criticar l’oposició que a defensar les seves decisions? Per què al govern li preocupa tant que l’oposició no estigui d’acord amb les seves decisions quan precisament per això se l'anomena oposició?

Enigma per a sociòlegs:

Com és que la societat civil habitual (a casa nostra Foment, Cambres...), habitualment tant cauta, es precipita a avalar un acord del govern encara poc conegut i explicat, convocada a tal fi (ai las!) pel propi govern?

Enigma per a economistes i especialiste en hisenda pública:

Com és que en presentar un nou acord de finançament no és diu res del dèficit fiscal que va ser un dels motors de la reivindicació d’un model més just? Com és que no es diu res respecte a com afectarà el nou model a les balances fiscals?

Enigma per a juristes:

Com és que un Estat de Dret es pot incomplir una llei (aprovada amb majoria qualificada i refrendada amb referèndum) sense que passi res?

Com es veu, son enigmes de nivell avançat. Difícils fins i tot per al nostre enigmatòleg nacional, l’admirat Màrius Serra.

Si Francesc Pujols va aportar al món una religió pròpia científica, altres catalans estan fent noves aportacions al camp del saber en moltes àrees, trencant la rigidesa de les lleis fins ara existents. La profecia de Pujols, divulgada per Dalí, que arribaria el dia que els catalans ho tindríem tot pagat pel sol fet de ser-ho, està –sens dubte- molt més a prop.

2 comentaris:

  1. Enigma per a filòsofs:

    Com és que de l'engany i la mentida se n'ha fet categoria?

    Enigma per a educadors?:

    Com expliquem als nostres infants que aquests tripijocs, i tot això a què ens tenen acostumats els polítics, no es fa?

    ResponElimina
  2. Certament Xavier, els enigmes es poden multiplicar.
    Gràcies per l'aportació i bon estiu!

    ResponElimina