dijous, 31 d’octubre del 2013

Les entitats cristianes pel Dret a Decidir al Parlament de Catalunya

Parlament en l'acte de lliurament públic de les adhesions conjuntes de les entitats cristianes al Pacte Nacional pel Dret a Decidir - 31 d'octubre de 2013

Molt Honorable Sra. Núria de Gispert, Presidenta del Parlament de Catalunya,

Membres de diverses entitats catòliques hem coincidit darrerament en la preocupació per la situació del nostre país, Catalunya, i per l’atzucac jurídic i polític que està vivint, especialment arran de la sentència del TC, que va mutilar l’Estatut d’Autonomia elaborat en aquesta cambra i referendat pel poble de Catalunya. I un atzucac que comporta conseqüències negatives per a les persones no es pot perllongar indefinidament.

També hem coincidit a defensar, des de la nostra inspiració en el pensament social cristià  -i avalats per la doctrina social de l’Església-, que la millor manera de superar aquesta situació és retornar la veu al poble. Davant els reptes que avui afronta Catalunya, només podem admetre respostes democràtiques. No són acceptables les solucions autoritàries, i cal denunciar i actuar contra qualsevol amenaça que es faci en aquest sentit.

La doctrina social de l’Església, amb caràcter universal i al més alt nivell, reconeix i defensa els drets dels pobles, que considera una extensió dels drets humans aplicats a les comunitats nacionals. Entre aquests drets, hi ha el dret de decidir sobre el propi futur i sobre la forma política en què es vol organitzar la nació. És a dir, el dret a l’autoderminació.

Pel seu costat, els bisbes de Catalunya, en reiterades ocasions, han donat fe de la realitat nacional de Catalunya. Per la qual cosa, des d’aquests ensenyaments, només hi cap defensar la plena legitimitat del dret a l’autodeterminació aplicat a la nació catalana.

Per tot això, avalats per tots aquests pronunciaments dels nostres pastors, un grup d’entitats, a l’inici d’aquest mes d’octubre, vàrem formular una crida a les institucions i grups catòlics o d’inspiració cristiana a defensar aquest Dret a decidir i a fer-ho col·lectivament i pública mitjançant l’adhesió al Pacte Nacional pel Dret a decidir.

30 dies després d’aquesta crida, us lliurem a vos, com a representant de la sobirania del poble de Catalunya que resideix en aquest parlament, una primera relació de 55 entitats, o grups d’entitats, que se sumen a aquesta adhesió i que volen fer-la pública com a testimoni de compromís amb aquest poble. Us agraïm ben sincerament, Sra. Presidenta, que ens hagueu obert les portes d’aquesta institució per poder testimoniar aquest compromís. La crida seguirà oberta i ben segur que encara seran més les entitats que s’hi adheriran.

Som aquí una petita representació dels milers de persones que formen part d’aquestes entitats de filiació o inspiració cristiana i que aporten especificitat, sensibilitats i tradicions ben diverses. Organitzacions religioses, institucions diocesanes i entitats laïcals de tota mena ens hem aplegat entorn aquest objectiu. Per això, dues veus més completaran el sentit que aquest acte té per a tots nosaltres.

Carles Armengol

Tota la crònica de l'acte a CatalunyaReligió. De Gispert: “Gràcies per defensar la dignitat de Catalunya”.

Relació d'entitats aqui: Adhesió d’entitats i institucions catòliques o d’inspiració cristiana al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada