dijous, 27 de maig del 2010

Exterminar l’escola concertada?

Odio la demagògia i no voldria permetre-me’n ni una mica, tot i reconèixer que el lector ocasional que vagi a parar a aquestes línies, sense conèixer a fons la realitat de l’escola concertada, el pot vèncer la incredulitat.

La Consellera Serna –a qui ja coneixem pel trist desenvolupament del cas de les llars infantils que rebien suport del seu departament-, dimarts va oficiar de portaveu del govern català i algun mitjà va recollir que, entre les coses que va dir, va puntualitzat que el govern no té capacitat de tocar els convenis col·lectius del sector privat, és a dir que el govern no pot abaixar els sous als centres concertats, però si pot retallar els concerts i aquesta era la intenció del govern Montilla.

A l’ensenyament concertat, aquesta afirmació no pot sonar sinó com una declaració de guerra o, mes directament, una proposta d’extermini. Si les despeses de personal de les escoles pot arribar en molts casos a un 90%, si el mòdul de concert és reconegudament insuficient i si legalment –per legislació orgànica- està prohibit cobrar res per als ensenyaments declarats gratuïts i que són objecte de concert –s’exclou tota forma de copagament-... com es pretenen retallar concerts i no tocar els sous?

A més, tal com deia en l’anterior anotació d’aquests blog, quina legitimitat pot tenir voler retallar un concert que, contravenint la Constitució, l’Estatut, la legislació orgànica i la flamant llei d’educació de Catalunya, és insuficient i és menor a un terç del cost real que té un alumne a l’ensenyament públic d’aquest país? Quina justícia? Quina equitat?

Sabem que hi ha escoles, amb un elevat suport de famílies amb alt poder adquisitiu, que podrien aguantar-ho, però moltes –segurament la majoria- no. Aquesta és la dada que sistemàticament es vol oblidar.

Certament si les paraules de Serna són una veritable declaració d’intencions, s’ha endegat una guerra oberta del govern contra el sector. Si des del col·lectiu de l’escola concertada, una vegada més, vinclem l’esquena i abaixem el cap, potser moltes escoles ja mai més es tornaran a posar dretes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada