divendres, 15 de maig del 2020

Compromís amb una ecologia integral


(CR) Signatura col·lectiva sense precedents a l'Església catalana a favor de la conversió ecològica. Més d’un centenar de responsables i membres d’entitats, moviments i congregacions cristianes, preveres, religiosos, religioses, laics i laiques de tot Catalunya han fet públic aquest divendres el seu ‘Compromís amb una ecologia integral’.
Entre els signats, abats i abadesses dels monestirs catalans, com Octavi VilaMaria del Mar AlbajarJosep Maria Soler Esperança Atarés, així com el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, el caputxí Eduard Rey, el procurador general de l'orde del cister, Lluc Torcal, i provincials de les principals congregacions religoses masculines i femenines presents a Catalunya. També hi ha capellans d'arreu del territori i perfils de l'àmbit acadèmic, pensadors i activistes, com Arcadi Oliveres,Francesc Torralba, Lucía CaramJordi PigemJosep Maria Mallarach, Antoni MataboschJosep Maria CarbonellDavid JouSalvador BusquetsMàxim MuñozMargarita BofarullPeio SánchezXavier MorlansManel Pousa o M. Victòria Molins. Alhora s'hi sumen laics implicats en diversos moviments d'Església com Carles ArmengolCori CasanovaIgnasi García-ClavelJoan CapdevilaFrancesc RoigDolors PuigdevallXavier CasanovasMar Galceran o Eduard Ibáñez
El compromís resta obert a l’adhesió de noves persones i entitats i s'ha fet públic en ocasió del cinquè aniversari de la publicació de l’encíclica Laudato si’. Els signants expressen preocupació davant d’un “desenvolupament depredador” que afecta “els països i les comunitats més pobres”. Consideren que la crisi sanitària “ha mostrat un cop més la profunda interdependència de la família humana”. I per això fan una crida a la “coresponsabilitat” en clau d’Església catalana per “avançar en la construcció d’un món més just i fratern”.
Amb el document mostren el seu compromís particular i col·lectiu a “defensar la Casa Comuna i cada un dels humans que l’habiten amb les nostres actituds i opcions de vida”. Així mateix, aposten per assumir “un estil de vida alegrement sobri, senzill, contemplatiu i solidari”, i per “reduir la producció de residus i l’ús de plàstics, optar per energies renovables, apostar per les empreses d’economia social i solidària i les finances ètiques, afavorir la producció i comercialització de productes agroecològics i de proximitat, utilitzar el transport públic sempre que sigui possible i donar suport a iniciatives que promoguin una nova economia i un nou model de desenvolupament fonamentat en el bé comú i l’ecologia integral”. 
També es comprometen a posar-se “al costat dels que són perseguits pel seu servei profètic de denúncia i reparació d’injustícies, de defensa de la terra i dels drets dels petits, d’acollida i suport a les persones migrants, les que cerquen refugi o les que són objecte de tràfic o explotació”.
Signatura oberta a noves adhesions
Finalment, el compromís, obert a l’adhesió tant personal com d’entitats, vol animar a totes les comunitats cristianes “a concretar aquest compromís comunitari en les seves activitats i fer tots els esforços possibles perquè es promogui, s’aprofundeixi i es vagi posant en pràctica la crida urgent del papa Francesc a una Conversió Ecològica Integral”.
Els signants obren així a Catalunya la celebració de la Setmana Laudato si’, convocada pel papa Francesc amb motiu del cinquè aniversari de l’encíclica Laudato si’. El document s’inspira en el compromís signat el mes d’octubre a Roma, a la catacumba de Domitila, per part d’un grup de participants en el darrer Sínode de l’Amazònia.
Són entitats promotores del Compromís amb una ecologia integral Justícia i Pau Catalunya, Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, Càritas Diocesana de Barcelona, Mans Unides, Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona, Fundació Escoles Parroquials de Barcelona, Lliga Mare de Déu de Montserrat, Grup Sant Jordi, Acció Catòlica General de Barcelona, Fundació Joan Maragall, Comunitat dels Carmelites Descalços de Barcelona, Delegació de Pastoral Social i Caritativa de Barcelona. 
Aquests grup d’entitats promotores fa temps que han establert un diàleg per generar sinèrgies de conversió ecològica integral en el si de l’Església catalana. Aquesta plataforma de treball conjunt ja va impulsar el 4 d’octubre, per la festa de Sant Francesc d’Assís, una pregària conjunta en el marc del Temps de la Creació.
Amb motiu del cinquè aniversari de l’encíclica, també s’està duent a terme la campanya Laudato Si’ cada dia, impulsada des de la Xarxa de Parròquies EcoSolidàries, de Justícia i Pau.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada