divendres, 15 de novembre del 2013

Podem aixecar l’alçada moral del país?

El dissabte 9 de novembre es va celebrar l’IX Jornada del Grup Sant Jordi de Promoció i Defensa dels Drets Humans i dels Equips de Pastoral Política i Comunicació, amb el tema “Alçada moral i dignitat política”.

Fa mesos, en pensar el sentit d’aquest nova jornada, en Josep M Esquirol ens va proposar reflexionar a partir d’allò que podria ser una declaració d’intencions o una carta de presentació d’un país o d’una comunitat política com Catalunya:

"Som una comunitat petita, un país petit, en el concert de les nacions del món. Tenim la sort que ens banyi la mediterrània: llindar i unió de cultures mil·lenàries. La nostra latitud en el globus terraqui ens ofereix el regal d'un clima suau i del pas de les estacions. Tot i la bellesa i la diversitat del paisatge, el nostre bé més preuat és la gent. 

Hi ha diferents maneres de viure, de pensar i de creure, però el civisme i el sentit moral ho emmarca tot: l'entesa en les coses importants va sempre per davant de la desavinença; el respecte per davant de la burla; la preocupació pels altres, i sobretot pels més desafavorits, per davant de la indiferència. Els interessos particulars de cadascú, o de cada grup, no restringeixen l’espai del bé comú. Cadascú desitja que les seves habilitats i els seus talents li siguin reconeguts, però és prou generós per reconèixer els talents dels altres. Una bona dosi de realisme i de seny ens fa sabedors que, en general, la vida no és fàcil i que la vida social i política tampoc. Calen tothora renovats esforços per afrontar les sempre també renovades dificultats...”

La jornada tenia com a finalitat principal recordar que allò que de debò dignifica una comunitat política té a veure amb el contingut d’una carta similar a l’anterior; recordar que aquest horitzó moral, al qual tant ha aportat la inestimable saó cristiana, és la més necessària i alta aspiració de tota comunitat.  

Per fer-ho vàrem comptar amb dues ponències, una sobre “La relació entre ètica i política” a càrrec de Marciano Vidal i l’altra sobre “L'humanisme cristià i l'horitzó de la política” a càrrec de Teodor Suau, i un taula rodona de testimonis d'acció i de convicció amb Oriol Badia (ex conseller de la Generalitat de Catalunya, també va presidir Caixa Terrassa), Victòria Molins (religiosa teresiana, treballa al barri del Raval de Barcelona), Anna Punsoda (filòsofa i periodista), Pilar Rahola (periodista i escriptora) i Àngel Ros (alcalde de Lleida). 

Trobareu una bona crònica de la taula rodona clicant aquí.
I la reflexió de Josep M Puigjaner aquí.

1 comentari:

  1. Molt bé els dos textos que acompanyen aquest post. De gran actualitat!


    Marcel

    ResponElimina