dijous, 25 de juliol del 2019

Vèncer el consumisme


Entrevista que em va fer Òscar Bardají i Martín per al Full Dominical

La manera de consumir ens configura com a persones, i el consumisme de tota una societat està vinculat a la crisi social i ambiental que s’està patint a escala global i que ens urgeix a canviar la nostra manera de viure. Conscient d’això, el mestre, educador social i pedagog Carles Armengol es proposa en el llibre Canviar el consum per canviar la vida (Ed. Claret) conscienciar-nos sobre el canvi en els nostres hàbits i descobrir-nos fins a quin punt ens és urgent aplicar-los.


El consumisme ens està fent més pobres com a persones?

El consumisme és un estil de vida que consisteix a cercar la resposta a totes les nostres necessitats en la compra o en el consum de quelcom aliè a nosaltres. Tot acaba esdevenint objecte de consum que usem i llancem. No només l’aliment o el vestit, sinó la cultura, les mateixes relacions humanes o fins i tot l’espiritualitat. Aquesta dinàmica ens fa cercar tota solució fora de nosaltres mateixos, no ens fa créixer i ens empobreix, i la nostra experiència de vida es va fent superficial.

Què proposa per ajudar al canvi en els nostres estils de vida?

L’estil de vida és fruit d’un conjunt de circumstàncies de l’entorn –econòmiques, socials, culturals...-, però també de la nostra decisió o de la manca d’ella. Sovint aquest estil de vida consumista és una dinàmica en la que estem immersos i de la que no n’acabem de ser conscients. Un primer pas és ser-ne conscients. Una proposta educativa sobre el consum implica prendre consciència de perquè i com consumim i, des d’aquesta consciència, avançar cap a un consum responsable.

El llibre és una interpel·lació directa als cristians...

La interpel·lació s’adreça a tots els educadors –en especial als cristians seguint el missatge de la Laudato si’ del Papa Francesc- i a tota la humanitat. Afrontem problemes globals que requereixen una intervenció de tots. Com a seguidors de Jesús ens hem de sentir particularment concernits per la crisi social i mediambiental que vivim, i que té arrels en comportaments contraris als ensenyaments cristians.

En versió castellana es pot llegir aquí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada