dijous, 10 de maig del 2012

És el final per a les llars d’infants d’entitats socials?


Aquests dies que són temps de preinscripció escolar, s’està parlant força de les llars d’infants  municipals. Que si potser se’ls hi rebaixarà l’ajut de la Generalitat, que si sense saber l’import de l’ajut com poden fixar els preus... És curiós el cinisme -o la suprema ignorància- de moltes de les veus que airegen aquest problema.

Aquestes llars rebien un ajut del Departament d’Ensenyament de 1.800 € per alumne i any. L’any passat va disminuir a 1.600 €. Per al proper curs es parla de 1.000 o 1.300 €. És massa poc?

Aquesta pregunta és, sens dubte, de difícil resposta sense més elements d’anàlisi. Posem-n’hi un: el comparatiu. Les llars d’infants promogudes per entitats sense afany de lucre, per atendre el mateix tipus de població, han rebut els darrers anys 800 € per alumne i any (parlant amb precisió cal dir que no han rebut, ja que acumulen el deute de la Generalitat sinó que se’ls ha concedit i esperen rebre algun dia).

Molts dels que avui es queixen dels 1.000 o 1.300, ja els semblaven molt bé –potser massa hi tot- els 800 que donaven a les llars socials i, quan van governar a la Generalitat, van congelar aquest ajut. I la diferència de condicions no acaba aquí ja que les llar municipals reben també el suport del seu propi ajuntament i ocupen un local cedit o construït per les administracions públiques. Les llars socials no han comptat mai amb aquests beneficis i han tingut que afrontar l’enduriment normatiu i una autèntica competència deslleial.


Potser sí que 1.000 o 1.300 € és poc. Potser sí que estaria bé ja saber la quantia de l’ajut per poder fixar el preu per al proper curs. A les llars d’iniciativa social també els agradaria saber si podran comptar amb alguna cosa per al curs vinent, però el Departament encara no pot confirmar si hi haurà convocatòria de subvencions. És a dir, les possibilitats reals per a les llars d’iniciativa social en mouen entre 0 i 800 €.

Atès que les llars socials no gaudeixen de cap ajut municipal, és molt apel·lar a una mínima aproximació a l’equitat i insistir que les llars socials tinguin la mateixa subvenció per alumne que la que el Departament d’Ensenyament dóna als nens i nenes agraciats amb una plaça a les llars municipals?

Ep! D’aquesta política discriminatòria contra la iniciativa social, alguns diuen que està destinada a destruir l’ensenyament públic i potenciar el privat. Aquí l’únic eximent pot ser la ignorància. Si no, estem davant d’un cinisme descarnat. Vaja que tenen un morro que no els deixa posar-se drets!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada